Back to top

Како бити добар домаћин?

1 envío / 0 nuevos
WS Member Imagen de WS Member
Како бити добар домаћин?

Ускладите очекивања


Расправите очекивања са вашим могућим гостом око оброка и/или употребе кухиње, коришћења купатила и распореда спавања. Имате ли кућне љубимце? Деца у кући? Алергије којих би требало да буду свесни? Да ли имате посао са неуобичајеним радним временом? Да ли је потребно, и када, унапред се најавити пре доласка? Ваш профил на интернет страници је право место за све ове податке. Све податке оставите што јаснијим

Могућност купања и прања може бити реткост када се ради о путовању на којем се редовно кампује, те ће стога једна од првих ствари које ће Ваш гост хтети да уради је управо купање. Дајте им мало времена пре него почнете да их засипате питањима о њиховом путовању (али никако немојте пропустити да их питате). Покажите им безбедно место где могу оставити своје бициклове и опрему, и место на којем би могли да оперу бициклове ако је могуће и ако је потребно.

Уколико Ваш буџет не дозвољава да својим гостима обезбедите оброк, реците им то унапред како би могли да се организују. Храна је гориво за путнике на бицикловима, те је њихов апетит мало појачан у односу на друге. Препорука за добар ресторан у близини смештаja је увек добродошао.

Златно правило

Односите се према вашем госту, исто онако како бисте очекивали да се он односи према Вама уколико би вас позвао у свој дом. Поштујте договоре око времена и места, а уколико Вам се распоред промени из било ког разлога, обавестите благовремено ваше госте.

Постаните извор

Уколико намеравате да будете редован домаћин, добро је да имате залиху припремљену унапред. Мапа регије или града је  непроцењива путницима како би лакше нашли места која су им интересантна, од локалног сервиса бициклова, преко радњи до ресторана. Предложите им пут како најлакше да напусте град, поготову ако пролазе поред неке пекаре или поред места са лепим погледом

Пратите свој инстинкт

Уколико се не осећате сигурно у вези било чега у вези гостопримства, слободно одбијте да будете домаћин. Уколико Вам се већ код првог разговора учини да нешто није у реду, вероватно јесте у праву. Слободно се захвалите на упиту, и пропустите прилику да будете домаћин 

Тиха вода брег рони

Чак и ако Вам се не учини као велик проблем, ограничите време које гост може провести код Вас. Запамтите мудре речи Бенџамина Френклина : "Гости су као рибе, почињу да смрде после три дана", Ово се односи и на оне који редовно пружају гостопримство.

Уколико се налазите на или у непосредној близини популарне бициклистичке руте, постоји могућност да добијате пуно захтева за гостопримство, водите рачуна о засићењу, било какве да је природе, можда је боље направити паузу пре нових гостију. У реду је одбити гостопримство.

Уколико све ово звучи превише ствари којима треба да се бавите, или ако мало спонтаности није добро за вас у овом тренутку, бити домаћин није у вашем интересу тренутно. Будите свесни својих могућности и потреба и поштујте их непрестани за свачије добро.

Хвала Adventure Cycling за овај чланак који је објављен How to be a good host у серијалу Bicycle Travel Etiquette